Ο Δήμος Κυριλίδης για το πρώτο του βιβλίο «Η άλλη Βεατρίκη»

Αγαπητέ Δήμο, προσφάτως κυκλοφόρησες με τις εκδόσεις «Έκτωρ» το πρώτο σου λογοτεχνικό μυθιστόρημα. Τι σε έκανε να επιχειρήσεις τη συγγραφή ενός βιβλίου;

Καταρχήν να ευχαριστήσω τις εκδόσεις ΈΚΤΩΡ για την εξαιρετική και άμεση δουλειά που έκαναν όσον αφορά την έκδοση του βιβλίου. Η αφορμή για το βιβλίο ήταν ότι έβλεπα η βία κατά των γυναικών να εξαπλώνεται κι ήθελα να δώσω ένα στίγμα της ορθής ανδρικής σκέψης και συμπεριφοράς προς την εκάστοτε γυναίκα, αλλά και προς οποιονδήποτε άνθρωπο. Με αφορμή όλα αυτά δημιούργησα αυτό το βιβλίο θέλοντας να αφήσω παρακαταθήκη στιγμών, αναμνήσεων αλλά και συμβολισμών.

Γιατί επέλεξες να γράψεις ένα ερωτικό μυθιστόρημα με πολιτικές προεκτάσεις; Η πολιτική κι ο έρωτας συνδυάζονται;

Πάντα πίσω από έναν πετυχημένο άντρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα λένε μερικοί και θέλησα να κάνω μια παραλλαγή σε αυτό. Πάντα πίσω από την στοιβαγμένη προσωπικότητα και τρυφερότητα ενός άντρα διπλασιάζεται η σπουδαιότητα μιας γυναίκας. Πολλοί μεγάλοι πολιτικοί είχαν μεγάλα στηρίγματα δίπλα τους, τις γυναίκες τους. Γυναίκες που ανέχονταν την έλλειψη χρόνου του άντρα τους και την πίεση του προγράμματός τους. Όμως η ψυχική ηρεμία που μεταφέρει μία γυναίκα σε έναν άντρα μπορεί να τον κάνει σπουδαίο πολιτικό, σπουδαίο επιχειρηματία και σπουδαίο άντρα γενικότερα. Όλα συνδυάζονται.

Ποια είναι η άλλη Βεατρίκη και τι μήνυμα μας δίνει;

Η Βεατρίκη ήταν ο κρυφός έρωτας του Δάντη ή, καλύτερα, ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Δάντη λόγω συγκυριών. Η Βεατρίκη συμβολίζει την Σοφία, την επιστήμη την σύνεση όλες τις αρετές ηθικής δημιουργίας και της ευτυχίας, κάτι που στο βιβλίο ο Ραφαήλ παρέλειψε για την ιδεολογική υπόστασή του. Τελικά όμως όποιος το διαβάσει θα σχηματίσει την δική του άποψη.

Πόση αξία έχουν το βιβλίο και η συγγραφή στην εποχή μας;

Τα βιβλία πρέπει να είναι ο κόσμος του εκάστοτε συγγραφέα, ένας τοίχος συναισθημάτων και μεταφοράς σε άλλους δέκτες. Έχει σημασία να δημιουργούμε βιβλία για μπορούμε να εγείρουμε την φαντασία μας και να δημιουργούμε έναν δικό μας κόσμο όπως εμείς τον θέλουμε. Είναι σημαντική η συγγραφή, ειδικότερα πλέον σε αυτήν την εποχή που είναι μια εποχή περιορισμών, εμείς θα πρέπει με το νου μας να ξεφύγουμε από όλα αυτά.

Είσαι πολύ νέος και εξαιρετικά δραστήριος στην πολιτική. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με την πολιτική και πόση σημασία παίζει στη ζωή σου αυτή σου η δραστηριότητα;

Πάντα ήθελα να εκφέρω την γνώμη μου, αλλά στην πολιτική δεν αρκούν οι γνώμες, θέλουμε στοιχειοθετημένες προτάσεις που εναρμονίζονται στην σύγχρονη εποχή. Πόσο μάλλον σε έναν χώρο που χρειάζεται βελτίωση, επειδή αυτός ο χώρος είναι αγνός και καθαρός οφείλουμε να τον βελτιώσουμε. Η πολιτική είναι για όλες τις ηλικίες, αλλά πρωτίστως για αυτούς που έχουν ρυθμίσει την προσωπική ζωή τους και το κομμάτι επιβίωσής τους. Η πολιτική επίσης με οδήγησε σε ακόμη περισσότερη αναζήτηση γνώσεως, οπότε μόνο θετικά μπορεί να δει κάποιος την πολιτική. Το αίσθημα ευθύνης, μια ιδεολογία με την οποία μπορεί να ευημερήσει το Έθνος μας.

Είπαμε ήδη ότι αυτό ήταν το πρώτο σου βιβλίο. Μετά την «άλλη Βεατρίκη» μπορούμε να αναμένουμε και δεύτερο δικό σου σύγγραμμα;

Θα ήθελα κάποια στιγμή να συγγράψω ένα παραμύθι. Σκέφτομαι πως θα με άφηνε ακόμη περισσότερο να βάλω την φαντασία μου μέσα. Οπότε θεωρώ, ναι.

Ευχαριστώ πολύ.

Ο Αλέξανδρος Καρράς μιλά για την έκδοση των Απάντων του Ίωνος Δραγούμη

11 Νοεμβρίου, 2021

Συνέντευξη του Λευτέρη Πανούση για το βιβλίο «Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη»

11 Νοεμβρίου, 2021